تاریخ انتشار : سه‌شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۵ - ۱۰:۴۴
کد خبر : 8333

راز موفقیت ملی بانوی مهدیشهری؛ «ساخته‌ژینی» چگونه در بازار امروز جا باز کرد؟

راز موفقیت ملی بانوی مهدیشهری؛ «ساخته‌ژینی» چگونه در بازار امروز جا باز کرد؟
بانوی کارآفرین مهدیشهری و برگزیده ملی کسب‌وکارهای خلاق با تکیه بر «ساخته‌ژینی» یا سوزن‌دوزی سنتی سنگسر و راه‌اندازی الگوی «آموزش مجموعه‌ای از خودگستر»، هنر نسل‌به‌نسل زنان این منطقه را با نیاز به مجموعه‌ای از بازارها در این زمینه تولید کرده است.

به گزارش پایگاه خبری نیزوا، «ساخته‌ژینی» فقط یک نقش و دوخت سنتی برای زنان سنگسر نیست. بخشی از میراثی است که سال‌ها نسل‌به‌نسل منتقل شد و امروز می‌توان با بازطراحی، آموزش و تولید محصولات کاربردی، راه خود را به بازارهای جدید باز کند.

 

تجربه یک کارآفرین مهدیشهری نشان می‌دهد که پیوند میان هنر بومی و نیاز روز بازار، می‌تواند این مهارت دیرین را از تولید خانگی فراتر ببرد و زمینه‌ای برای ایجاد فضای داخلی و فعالیت اقتصادی تبدیل کند.

 

رونق شهری که از صنایع دستی که سنگسر آمد

 

در این میان، آموزش نیز از شکل معمول خود فاصله گرفته و به الگویی زنجیره‌ای برای توسعه فعالیت تبدیل شده است. به‌گونه‌ای که هر بانوی آموزش دیده، چهار نفر دیگر را به این مسیر وارد می‌کند و گروه‌های پنج‌نفره برای پذیرش سفارش‌های بیشتر و تسریع در تولید شکل می‌گیرند. در نتیجه این الگو، شکل‌گیری مجموعه‌های ۴۲ نفره از بانوان فعال در کنار سایر مجموعه‌ها و گسترش تولید از سوزندوزی به محصولات متنوع و کاربردی است.

 

کارآفرین مهدیشهری حوزه صنایع دستی و برگزیده رویداد ملی تجلیل از کسب‌وکارهای خلاق حامی بانوان در بخش توانمندسازی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا گفت: تامین بازار فروش و سرمایه در گردشگران بیشترین نیاز کسب‌وکارهای صنایع دستی است. چرا بازطراحی و بازآفرینی نقوش اصیل با نیاز روز بازار باید به بازار عرضه شود و اگر سفارش‌های عمده و پایدار افزایش یابد، این مجموعه می‌تواند از ۴۲ نفر به بیش از ۱۴۰ نفر و تولید ماهانه از ۲ هزار به حدود ۱۰ محصول برسد.

 

ملیحه ذوالفقاریان با تاکید بر ضرورت حمایت از کسب‌وکارهای فعال در حوزه صنایع‌دستی و مشاغل خانگی، افزود: مهم‌ترین نیاز شرکت تعاونی گردشگری و صنایع دستی سور تابان سنگسر تامین بازار فروش، معرفی برندها، تحویل سفارش‌های عمده و تامین سرمایه در گردش است، چرا که افزایش سفارش می‌تواند زمینه اشتغال تعداد بیشتری از بانوان هنرمند را فراهم کند.

 

۱۵ سال فروش فعلیت برای رسیدن به بازار قابل اتکا

 

وی با اشاره به فعالیت‌های حدود ۱۵ ساله خود در حوزه صنایع دستی ادامه داد: فعالیت این شرکت تولیدی گردشگری و صنایع دستی با دست‌سازه‌های داری آغاز شد و به‌تدریج با افزودن نیرو و شکل‌گیری گروه‌های کاری، حوزه فعالیت‌های مجموعه‌های گسترش یافت.

 

این فعال حوزه صنایع دستی اضافه کرد: یکی از مسایل مهم برای فروش صنایع دستی کاهش بین صنایع دستی سنتی و نیازهای بازار امروز است. در منطقه سنگسر نقوش اصیل و ظرفیت‌های ارزشمندی وجود دارد و این نقوش به شکل جدید و مناسب با سلیقه و نیاز بازارطراحی شد که مورد استقبال قرار گرفت.

آموزش پلی میان مهارت و کار بانوان

 

وی با بیان اینکه بازطراحی و بازآفرینی نقوش اصیل و مینیمال‌تر و روز آن‌ها می‌شود، امکان تولید دست‌سازهای مشتریان پسند و حفظ جامعه با ذائفه امروز را می‌کند، بیان کرد: تلاش کردم صنایع دستی از حالت فقط تزئینی خارج شود و به سمت محصولات کاربردی حرکت کند تا در عین حال، از مردم برای آن‌ها استفاده کند.

 

ذوالفقاریان با اشاره به فعالیت در حوزه حمایت از مشاغل خانگی و همکاری به‌عنوان راهبر کمیته امداد امام خمینی(ره) بیان کرد: بسیاری از زنان به احتمال زیاد حضور و خارج از منزل را ندارند و بر همین اساس، تلاش شد آموزش به فعالیت‌های نزدیک به بانوان در کنار خانواده از مهارت‌های خود کسب کنند.

 

«آموزش زنجیره‌های خودگستر» برای «ساخته‌ژینی» سنت دیرین سنگسر

 

«ساخته‌ژینی» در زبان مهدیشهری‌های استان سمنان یا همان «سودوزی»، هنر اصیل در میان زنان ایل سنگسر است و این صنایع دستی فعال است. هماهنگ باشید.

 

وی با اشاره به الگوی راهاندازی «آموزش زنجیره‌های خودگستر» به‌عنوان یکی از شرکت‌های تولیدی صنایع دستی، گفت: در این طرح فردی که آموزش‌های لازم را دریافت می‌کنند، چهار نفر دیگر را به گروه‌های اضافه می‌کند و به همین شکل گروه‌های پنج نفره را می‌پذیرند که طرح‌های بالا و تسریع را در اجرای شکل می‌پذیرند.

 

به گفته وی، این روش باعث می‌شود که آموزش‌ها به صورت زنجیره‌ای از افراد به فرد تبدیل شود و تعداد زنان به این فعالیت‌های اقتصادی وارد شوند و وارد شوند و وارد شوند. مجموعه‌ای از فعالیت‌های محدود به سوزن‌دوزی نیست و آقایان نیز در بخش‌های مختلف حضور دارند.

 

تولید محصولات کاربردی از جاجیم تا پکهای خلاقانه

 

این فعال حوزه صنایع دستی و برگزیده رویداد ملی تجلیل از کسب‌وکارهای خلاق حامی بانوان، درباره مجموعه تولید محصولات خود، گفت: فعالیت‌ها در ابتدا با تولید جاجیم آغاز و در ادامه سوزندوزی، خیاطی، چرم، صحافی و بسته‌بندی نیز به مجموعه اضافه شدند.

 

وی ادامه داد: در حال حاضر محصولات مانند رومیزی، شال، ایراق های سوزندوزی، انواع کیف، شال و مجموعه های اداری، دانشجویی، داماد و عروس تولید می شود و برای مثال پک های اداری شامل محصولات مانند زیردستی، تندیس، جلد لوح تقدیر و جاکلیدی است

 

وی با اشاره به تولید «مجموعه‌های خلاقانه» افزود: این پک‌ها قابلیت اختصاصی دارند و می‌توانند بر اساس هویت یک سازمان یا کسب‌وکار، نقوش اصیل منطقه‌ای را بازطراحی کنند و در محصولاتی که مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

وی از دریافت حق انحصاری تولید برخی از محصولات صنعتی خبر داد و گفت: کلاسور و جلد لوح تقدیر از جمله محصولات هستند که برای تولید آن‌ها مجوز و حق انحصاری می‌شوند.

 

نبود سرمایه در گردش از مشکلات اصلی

 

این کارآفرین مهم‌ترین مشکل کنونی مجموعه تامین سرمایه در این گردش‌ها بود و گفت: در طول سال‌هایی که کسب‌وکار رونق، حمایت مالی مستقیم از سوی بخش‌های دولتی دریافت کرده‌اند، حمایت‌های معنوی و معرفی مجموعه‌هایی از برخی از دستگاه‌های اجرایی وجود دارند و در نمایشگاه‌های مختلف نیز حضور دارند.

 

وی افزود: بخش قابل توجهی از سفارش‌های این مجموعه‌های مربوط به ادارات دولتی و سفارش‌های سرمایه‌گذاری عمده و این نوع مشارکت نیازمندان در بالاست زیرا در بسیاری از موارد ابتدا محصول تولید و تحویل داده می‌شود و سپس هزینه آن می‌شود، بنابراین بدون در گردش، تعداد سفارش‌ها افزایش می‌یابد.

 

وی با اشاره به استفاده از تسهیلات بانکی در سال‌های گذشته اضافه شد: برای راه‌اندازی بخشی از کارگاه از وام ۲ و در سال‌های قبل برای راه‌اندازی فروشگاهی از وام ۱۸ درصد استفاده کردم، اما حمایت از درصد مالی پایدار و نیاز به یک کسب و کار تولیدی وجود ندارد.

 

سختی دریافت تسهیلات برای خدمات خانگی

 

وی با انتقاد از شرایطی که ارائه می‌شود گفت: در شرایط فعلی، یکی از مسایلی که برای دریافت وام مطرح می‌شود، بیمه نیروهاست در حالی که سنی سوزن‌دوزان حدود ۴۵ سال است و ارائه تمام شرایط بیمه برای کارکنان شاغل در این حوزه برای یک کارآفرینی بسیار است.

 

وی ادامه داد: فهرست‌های مربوط به وضعیت بیمه، و دریافت آن باعث می‌شود که بسیاری از فعالان این حوزه از ظرفیت وام برای توسعه کسب و کار خود استفاده کنند.

 

سفارش‌های پایدار، مهم‌تر از مقیاس‌های مقطعی

 

این کارآفرین بیان کرد: برای تولیدکننده و کارآفرین در شرایط فعلی داشتن یک سفارش عمده و پایدار می‌تواند حتی از دریافت وام نیز بتواند بهتر باشد و اگر یک سازمان یا وزارتخانه سفارشی و مستمری داشته باشد، می‌تواند برای افزایش نیرو و توان برنامه‌ریزی تولید کند و بداند ماهانه میزان چه سفارشی خواهد داشت.

 

وی افزود: اکنون با ۴۲ نیرو حدود ۲ هزار محصول در ماه تولید می‌شود، اما اگر تعداد نیروها به حدود ۱۴۲ نفر برسد، تولید می‌تواند به حدود ۱۰ هزار محصول در ماه افزایش یابد.

 

توسعه برند و ورود به بازارهای بزرگ‌تر

 

وی با اشاره به چشم‌انداز مجموعه گفت: هدف ما این است که مجموعه‌ای را در ابتدا در شهر تولید کنیم، سپس استان و در ادامه کشور را بیشتر بسازیم تا بتوانیم سفارش‌های بیشتری دریافت کنیم و در حال حاضر محصولات خلاقانه در برخی از وزارتخانه‌ها به فروش می‌رسند و مجموعه‌ای را جستجو می‌کنند که با معرفی زمینه‌های بیشتر، دسترسی به بازارهای بزرگ‌تر و در نهایت احتمالی قابل عرضه است.

 

وی افزود: برای فعالیت‌های توسعه، بیش از هر چیز به معرفی، شناخته شدن، تامین بازار فروش و حمایت در زمینه تامین مواد اولیه نیاز داریم.

 

سطح بالای سوزندوزی سنگسر برای توسعه

 

وی با اشاره به مناطق فرهنگی و هنری گفت: سوزندوزی سنگسر می‌تواند علاوه بر حفظ یک هنر و میراث فرهنگی به تختخواب برای زنان تبدیل شود.

 

به گزارش ایرنا، بیش از ۱۰ نوع سوزندوزی در ایران وجود دارد که با در نظر گرفتن زیر مجموعه ‌آن، به بیش از یکهزار و ۵۰۰ نوع می‌رسد و نوعی خاص به فرد از سوزندوزی به مهدیشهر استان سمنان خاستگاه ایل بزرگ عشایر سنگسری اختصاص دارد.

 

مهدیشهر به عنوان «شهر ملی سوزندوزی» معرفی شده است و در این زمینه تاریخ قابل توجهی است.

 

به گفته سمانه سلطانی‌پور معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کل میراث فرهنگی، گردشگری و دستی استان سمنان، با اجرای برنامه‌های موفق و صنایع دستی در هنرهای بومی و نیازهای بازار، بسیاری از جوانان جذب این حوزه شدند. تعداد هنرمندان رسمی صنایع دستی طی ۲ سال گذشته از چهارهزار و ۵۰۰ به بیش از ۶ هزارنفر افزایش یافت.

 

  • منبع،خبرگزاری ایرنا
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.